Всички породисти котки се делят на три класа според степента, в която отговарят на стандарта на дадената порода. Тези класове се определят най-рано месец след раждането (в зависимост от породата).
        Най-високият клас котки се нарича "шоу". Котки, преминали експертна оценка и предназначени за шоу клас имат отлично родословие, предци, които са достигали високи титли и пълно съответствие със стандарта на породата, към която принадлежат. На тези котки се вещае добра изложбена "кариера" и постигане на най-високите титли. Цените им също са най-високи.

Котешки класове
        Средният клас котки е "брийд" (от англ. Breed-размножаване, порода). Брийд клас котките обикновено имат незначителни недостатъци, но са пригодни за размножаване, затова развъдчиците се интересуват и от този клас котки. В техния генотип може да има редки характеристики на дадената порода, които да си заслужават по-нататъчно развитие. От брийд клас може да произлезат представители на котка за шоу клас. Те също така могат да участват на изложби, но от тях не се очакват високи титли.
        Най-достъпният за обикновения стопанин клас се нарича пет (от англ. Pet- домашен любимец). Котките от този клас, както става ясно от името му, са предназначени просто за домашни любимци. Това не означава, че котка пет клас има генетични или здравословни проблеми. Тя има родословие, документи, доказващи нейното здраве, ваксини, микрочип и разбира се е породиста. Единственото, което показва пет класът е, че котето не го очаква изложбена "кариера", което не е съществено за хора, решили да не се занимават с фелинология, а просто да си вземат домашен любимец!
Тези животни имат някои дребни, незначителни недостатъци (от фелиноложка гледна точка!), които им пречат да бъдат конкурентоспособни на изложби (несъответстваща окраска, форма на уши, глава, цвят на очите и др.).  За непрофесионално око обаче тези особености на са видими. Въпреки това развъдна дейност с тях е ЗАБРАНЕНА!
   Другият много важен момент при пет класът, е че според правилниците на всички световни федерации той задължително се продава с договор, където има клауза за кастрирането му. Това се прави с цел опазването на чистотата на породата, избягването на нежелани несвойствени четри на стандарта и недобросъвестна развъдна дейност от неопити, неоторизирани за това лица! С кастрацията на животното също така се избягват, неспокойното поведение на котката при разгонване, маркирането, някои заболявания, които могат да настъпят на по-късна възраст. Също така доказано е, че кастрацията увеличава живота средно с по три години!
        Пет  клас котки са най-достъпни, защото по правило цените са наполовина от тези на шоу класа.

     Напоследък много развъдници въведоха още един, допълнителен клас в своята практика, наречен show-pet. Ние също се присъединихме към тази идея.

    Този клас е за обикновените стопани, които също искат да имат възможността да участват в изложби със своите питомници, но не желаят да се занимават с развъдна дейност. Така те могат да изберат show клас котка, но да я кастрират на определената за това възраст и да я отглеждат като домашен любимец, с допълнителната възможност за изложби. Цените на този клас котки са по-високи от тези на pet клас, но с известни отстъпки от цената на show (вариращи за съответното коте).

Last Update: 03.10.2016