Last Update: 03.10.2016
Първата баня на Ария
Къпането: мисията възможна!
    Преди да започна да ви говоря за шампоани и пудри, искам да наблегна на нещо, според мен, основно. Добрият грууминг се различава от това просто да изкъпем котката и да я поддържаме чиста. Той е въпрос на дълга практика, умения и хитринки. С всяко едно изкъпване, с всяка различна котка и всяка нова изложба научавам по нещо ново, което ще споделям с вас тук. Но онова основното, най-важното е умението да изграждате връзка с животното и то да ви има доверие, независимо за каква манипулация става въпрос. Преди да станете добри в грууминга вие трябва да сте допуснати от вашия любимец до най-елементарните манипулации  като къпане, сушене, рязане на нокти. Помнете, че вие сте този, който трябва да владее ситуацията и да определя правилата.
    
    Бирманските котки силно се привързват към своите стопани. Притежават една  отвореност и освободеност, която вие трябва да използвате още в самото начало, докато опознавате вашия любимец. С дългите игри заедно, с продължителното галене, вие трябва да осигурите на вашата котка уюта и спокойствието, когато сте около нея. Ако галенето, а защо не и говоренето, на котката се превърнат в извор на спокойствие и радост, то в стресови ситуации като къпане или водене при ветеринар, те ще са спасителния ви пояс, както и този на котката. И ето го първото правило:
1. Изграждането на доверие, чрез позитивна стимулация.
    Ако забележите, че котката ви е изнервена или подхожда агресивно, най-неуместно би било да й се скарате или да я пошляпвате.
     Другото важно нещо е:
2. Започнете да къпете котката още докато е малка.
    Нормалната възраст за отделяне на малките котенца е тримесечната. Тогава те са вече напълно социализирани и самостоятелни, но същевременно са достатъчно податливи на манипулации. Точно тогава е времето котката да свикне с къпане и най-вече със сушене.

Подготовка:
    Трудно е да се определят някакви правила за къпането на котките, понеже това зависи, както от типа козина, така и от характера на животното и степента, в която то ви има доверие. И все пак на първо място да разгледаме какво трябва да си набавите:
                   
      
1. Шампоан за котки.
   
2. Силен сешоар
    Това, че котенцата са малки и лесно ще можете да ги изкъпете не означава, че те няма да се дърпат и че веднага ще се приучат да стоят мирно. От вашето търпение зависи това да се случи в бъдещите къпания. На мен ми отне 3 къпания, за да приуча Арамис, че няма нищо страшно във водата и сушенето. И разбира се на него все още не му харесва особено, но винаги се държи послушно и дори не си помисля да драска или хапе.
    Тедо пък, никога не е имал проблеми да стои мирно докато го къпя и дори да не издава никакви звуци. И така е още от първото къпане. Но сушенето при него винаги е било проблем. И все пак възрастта и постоянството учи на всичко.
3. Обезмаслител за козина
4. Леген
5. Кърпи
6. Метална клетка
7. Пудра
8. Антистатичен спрей
Кликнете на всяка снимката, за повече информация
След изсушаването на козината
       може да ви потрябват:
Същинското къпане:
1. Преди да влезете в банята пригответе всичко необходимо, нека нищо да не ви разсейва.
2. Добре е предварително хубаво да срешете котката и ако се натъкнете на възли да ги отстраните или с рясане, или като ги отрежете с малка ножичка със заоблени краища. Обикновено възлите се образуват под мишниците, на корема и около опашката. Не режете в основата на косъма, за да не изглежда после козината на дупки.
3. Сега е момента да отрежете ноктите ако има нужда, защото котката все още не е стресирана, а и по време на банята ще избегнете възможни одрасквания.
4. Помолете някой да ви помага, като успокоява котката и я държи да не мърда.
5. Сложете я в легена и намокрете добре цялата козина.
6. Сапунисайте я като избягвате зоната на лицето. Много е важно да не попада вода в очите и ушите. Обикновено насапунисвам поне два пъти и изплаквам много добре.
7. След като сте готови единият от вас вдига котката, а другият много добре изцежда козината и опашката. Колкото по-малко вода, толкова по-лесно сушене.
8. Увийте я в кърпите, които предварително сте приготвили и я задръще така за няколко минути докато попива. След това много хубаво разтъркайте козината с останалите кърпи. Това е много важен момент, тъй като после ще й спестите много време от сушенето. Котката трябва да е полусуха, след като приключите с кърпите.
9. Слагате я в металната клетка и сушите отвън със сешоара. Едно време на мен ми отнемаше около час и половина. Сега се справям понякога и за половин час (пак подчертавам- тайната е в предварителното подсушаване с кърпите!)
10. Уверете се, че котката е напълно суха. Козината не бива да остава леко влажна никъде, тъй като тя има склонност да задържа влагата дълго, а това може да доведе до възпаления или гъбички.