Last Update: 03.10.2016
    Защо е важно да режем редовно ноктите на котката?
    Да, изрязването на котешките нокти е необходимо, въпреки че мацетата съвестно и редовно се грижат за маникюра си. По правило е необходимо да се изрязват само предните нокти, защото повечето котки дъвчат задните, което е част от тяхното естествено тоалиране. Те издърпват старата обвивка на ноктите, което ги прави относително къси. Котките се приучават на това още от малки, подражавайки на своите майки. Рано отделените котенца, или сирачетата често не усвояват този навик, което в късна възраст може да бъде проблем. Ако техните стопани също не обръщат внимание на ноктите им понякога става почти невъзможно котката да стои спокойна при процедурата "рязане на нокти". В такива случаи често се налага да се прибегне до услугите на ветеринар.
   
    Особено важно е да не се изпуска момента, в който трябва да се изрежат ноктите не само заради евентуални одрасквания на хора и мебели, но и защото котешкият нокът, оставен да расте дълго се огъва и може да достигне възглавничката на лапата. Това, както можете да се досетите е болезнено за животното, но отрязването на нокътя също няма да премине безпроблемно, тъй като с него нараства и живецът, който също трябва да бъде отрязан, за да се намали размерът на ноктите.


    Затова предлагам да си спестите тези главоболия и евентуални страдания на вашия любимец. 
    

Подготовка:
Какво ви е нужно?

    Някои стопани са свикнали да режат ноктите на своите котки с обикновена нокторезачка. Това не е невъзможно. Ако все пак се притеснявате в зоомагазините има достатъчен избор на приспособления, които да ви улеснят. Ето някои примери:
Цените им варират между 10-40 лв.
    Нокторезачките с двойно острие са най-подходящи. Повдигнете единия преден крак на котката и стиснете лапата с палеца и показалеца си, за да се покажат ноктите. Ще видите, че нокътят е млечно бял и в основата си има розова част (живец), която съдържа кръвоносните съдове и нервите. Трябва да срежете частта от нокътя над нея.
    Ако не можете да видите розовата част, срежете предната част на мястото, където нокътят се закривява надолу. Случи ли се да прережете малко от живеца, котката ще почувства лека болка и нокътят ще започне да кърви. Въпреки това не бива да се паникьосвате, че сте осакатили животното. Травмата не е сериозна и минава бързо. Натиснете отгоре с памучен тампон и скоро кървенето ще спре.
    Категорично не препоръчвам хирургично отстраяване на ноктите на вашата котка! Това е едно от най-нехуманните неща, които можете да й причините. Ако смятате да вземете животно вкъщи, то трябва да си давате сметка, че няма как да минете без увреждания на вашите мебели, макар и минимални (когато животото е възпитано и социално). Винаги трябва да имате едно наум, че то все пак е животно и има нужда да се приучи към определени навици. Процесът на това приучаване естествено взима своите жертви (някой надраскан диван, скъсани чехли или кабели, надрани тапети). Винаги трябва да помните, че не взимате вкъщи плюшена играчка. Ако смятате да осакатите по този начин вашето животно, с цел опазване на инвентара си, бъдете сигурни, че не сте готови да станете стопани!!!
Вместо тази зловеща процедура има къде, къде по хуманни, а и забавни алтернативи като... тази:
Та-даааа! Новата мода- котешка ноктопластика!
    Това е един лесен и забавен начин да избегнете драскането по мебелите и по ръцете ви. Това, което виждате са тапички, които вече се продават и в България. Те се залепят за нокътя със специално лепило. Издържат до няколко месеца. Предвидени са различни размери, които се определят от килограмите на вашата котка. Поръчала съм от тях и за своите писани и скоро ще ви споделя опит от първа ръка. :)
    Въпреки тези нововъведения и модернизации е важно да знаете:
    Котките имат естествен инстинкт да точат ноктите си. Добра инвестиция ще е да я зарадвате с драскало, специално пригодено за целта. При тях също ще откриете широко разнообразие от модели. А ако котката отказва да ги приеме, можете да ги напръскате със спрей за игра, който отново можете да намерите при вашия ветеринар или зоомагазин. Тези спрейове имат силата да привличат котаците като мухи на мед. ;) Миризмите пък, които ги отблъскват са цитрусовите.
Как да се погрижим за ноктите на нашата котка? Как да я приучим да не драска по мебелите? Трябва ли да изрязваме ноктите редовно? Колко често се прави това? Как е най-правилно?
Много често се сблъсквам с тези въпроси и затова реших да понапиша нещо по темата.
Грижа за ноктите

flag counter widget