Всички породисти котки се делят на три класа според степента, в която отговарят на стандарта на дадената порода. Тези класове се определят най-рано месец след раждането (в зависимост от породата).
Котешки класове

Хранене I част:  Да храним котката си качествено и здравословно (съвети как да познаем добрата храна)
        Темата за храната и храненето е деликатна, но съществена , както за хора, така и за животни. Деликатна е, защото има твърде много теории за доброто и пълноценно хранене, но е трудно човек да отсее истината в тях при наличието на толкова много маркетингови кампании и интереси от страна на известните марки храни. Едно е сигурно: качествената и пълноценна храна ще осигури дълъг и щастлив живот на вашето животно! Остава въпросът как да я познаем?

Хранене II част: Хранителни изисквания

         Котките по природа са месоядни животни и се нуждаят от много повече протеин, отколкото кучетата. Също така изискват по-калорична диета. Понеже метаболизират много добре протеини и мазнини, от тях те добиват по-голямата част от енергията си, отколкото от въглехидратите. За възрастната и за 10-седмичната котка хранителните изисквания са показани в табл. 3.
Някои есенциални аминокиселини трябва да бъдат добавяни допълнително към котешката диета. Аминокиселината таурин е една от най-важните хранителни съставки, особено за растящите котенца. Тауриновият дефицит е свързан с централната ретинална дегенерация и слепота, с котешката миокардиопатия и сърдечна недстатъчност, с безплодието, със смъртта на новородените и ражда- нето на нежизнеспособни котенца. Тауринът се намира във високи концентрации в определени морски храни. Котешките храни трябва да съдържат минимум 0,02 % таурин на базата на сухо вещество от храна.
        Недостигът на аминокиселината аргинин води до високо ниво на амоняк в кръвта и смърт за няколко часа. Този дефицит обаче рядко се среща при котките.
Котките не могат да превръщат триптофана в ниацин или бетакаротина - във витамин А. Те изпитват особена нужда от арахидоИ нова киселина и витамин В6 (пиридоксин). Тези хранителни добавки се намират изключително в животинските тъкани.
Недостигът на калций е най-честото хранително смущение при малките котенца. До калциев недоимък се стига след изключително месна диета или в лактационния период, когато котката изчерпва чрез млякото калциевите си резерви.С какво могат да бъдат опасни уличните котки?
           Проблемът с уличните кучета е явен. Те хапят, понякога озверели от глад и липса на грижа дори убиват. В последните години станахме свидетели на редица смъртни случаи на деца и възрастни хора в следствие на ухапване или направо разкъсване от кучета. За щастие поне във Пловдив, градът където живея, този проблем бе овладян и днес улични кучета почти не се срещат или ако се появяват  са кастрирани и носят маркер на ухото си.Хранене на възрастна котка
        Среднодневните калорийни нужди за котки от различна възраст са показани в              За възрастна котка със средно телесно тегло 4,5 кг например са необходими около 300 калории дневно, или 90 г суха и 120 г полусуха (една чаена чаша за всяко хранене) или 180 г консервирана храна дневно. Дневното количество храна варира за различните котки с еднакво тегло в зависимост
табл. 2 .

Last Update: 03.10.2016
           Кастрацията е метод, при който по оперативен път се отстраняват репродуктивните органи (матка и яйчници при женските, и тестиси при мъжките животни) на кучето или на котката.
            Извършва се под пълна упойка и се понася много леко от животните. Изисква кратък период на възстановяване и минимални следоперативни грижи.

Кастрацията - отговорност и грижа

Кратка информация за опасни заболявания
КАЛИЦИВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Заразяване: при контакт с болни котки или инфектирани повърхности и предмети, където вирусът се запазва дълго време.
Признаци: зачервяване на носа и очите, кихане, подтиснатост и понижен апетит. Язви по лигавицата на устата, респираторни признаци, силна треска, артрити, хроничен стоматит и гингивит, пневмония при малките котета.
Особености: вирусът непрекъснато се променя.


Искам коте- но как и откъде? (основни съвети)
               Решили сте да си вземете коте у дома? Вече нямате търпение? Искате да направите най-добрия избор?
В тази статия ще се опитам да систематизирам, съветите, които давам обикновено.
        ГОТОВИ ЛИ СТЕ НАИСТИНА?
           На първо място трябва да сте наясно, че котката ще е с вас в следващите 10-15, а най-добре 20 години. За този период в живота ви ще настъпят доста промени. Възможни са смяна на жилище, семеен статус, създаване на деца, нова работа в чужбина, спад във финансовия ви ресурс :) или каквото се сетите друго. Смятате ли, че можете да бъдете отговорен стопанин и достоен приятел на своя любимец до края на живота му, въпреки всички пречки, които могат да настъпят между вас? Ако отговорът е ДА, вие спокойно можете да се вречете на този свещен съюз. Вие сте готови!
Ако имате колебания- по-добре не се поддавайте на емоции. Ще ви кажа какво ще стане. Връзката ви ще завърши или като пробутате вашата котка по така популярните вече обяви тип  "търся грижовен стопанин" или по-лошо ще се оправдавате пред себе си, че пускайки я на улицата й "дарявате" свободата. Да, ама не! И двата варианта са може би най-лошите, които можете да измислите. Но това е тема на друга статия (която ще публикувам скоро!)
05.01.2014


Трите златни правила за котешкото здраве
        Често ме питат дълголетни ли са бирманските котки и колко точно живеят. Да, дълголетни са, но живеят толкова, колкото вие им позволите. Същото е и с котките от другите породи! Същото е и с нас хората...
Когато бях дете си мислех, че животните (и по-точно кучетата и котките) живеят 2-3, 5 години, максимум 7 или 10. Струваше ми се логично, защото моите животни са достигали горе-долу тази възраст, животните на приятелите ми също. И днес дори, чувам много стопани да казват- "Котката ми умря на 7 години, на 5 години, страдаше от това или онова..." Нека уточня нещо важно: Добре гледаните животни не умират на тази възраст! Добре гледаните животни не се разболяват "просто така".
            Ето и  трите  златни правила за доброто здраве на Вашия любимец през целия му живот:

08.01.2014

Внимание: опасност  в новия дом
09.01.2014
  
            И така след дълго чакане малкият сладък пухкавелец/пухкавелка е вече при нас. Първото нещо, което трябва да направим е да обезопасим дома си. Както вече стана ясно от предишни статии, най-добрата възраст, на която да вземем котето е 3 месеца! В този период малките имат засилен интерес към всичко, което ги заобиклая- мебели, предмети, компютърът!!!, чехлите : , завивките- какво ли не! Тук обаче искам да обърна специално внимание на растенията вкъщи. Полезно е да се знае, че някои от растенията, често отглеждани в жилищата и дворовете, са сериозна заплаха за котките. По-долу виждате примерен списък с доказано най- опасните за здравето на писаните растения. Освен тях има още 40 вида, които се изследват за потенциални вреди върху котешкия организвъм.