Last Update: 09.08.2017
ОТ КЪДЕ ДА ЗАПОЧНА ТЪРСЕНЕТО?
            Първо трябва да си изясните каква искате да бъде Вашата котка. Тя трябва да отговяря на вашия стил на живот и темперамент.
"    Да бъде игрива или пък не?
"    Да бъде късокосместа, дългокосместа, полу-дългокосместа или без козина?
"    Цвят на очи, козина?
"    Да бъде породиста или обикновена?
            На първите въпроси сигурно вече знаете отговорите, докато за последния най-вероятно някои от вас не са наясно как стоят нещата и може би въпросите ви са подобни на тези:
"    Какво е породиста котка?
"    Откъде се намира?
"    Как да бъдем сигурни, че наистина котката, която сме избрали е породиста?
"    Колко може да струва?
"    Защо да избера именно такава котка?
"    Какъв е възможният избор на породи в България?
Искам коте- но как и откъде?
                Решили сте да си вземете коте у дома и вече нямате търпение? Искате да направите най-добрия избор?
В тази статия ще се опитам да систематизирам, съветите, които давам обикновено.
        ГОТОВИ ЛИ СТЕ НАИСТИНА?
           На първо място трябва да сте наясно, че котката ще е с вас в следващите 10-15, а най-добре 20 години. За този период в живота ви ще настъпят доста промени. Възможни са смяна на жилище, семеен статус, създаване на деца, нова работа в чужбина, спад във финансовия ви ресурс :) или каквото се сетите друго. Смятате ли, че можете да бъдете отговорен стопанин и достоен приятел на своя любимец до края на живота му, въпреки всички пречки, които могат да настъпят между вас? Ако отговорът е ДА, вие спокойно можете да се вречете на този свещен съюз. Вие сте готови!
Ако имате колебания- по-добре не се поддавайте на емоции. Ще ви кажа какво ще стане. Връзката ви ще завърши или като пробутате вашата котка по така популярните вече обяви тип  "търся грижовен стопанин" или по-лошо ще се оправдавате пред себе си, че пускайки я на улицата й "дарявате" свободата. Да, ама не! И двата варианта са може би най-лошите, които можете да измислите. Но това е тема на друга статия (която ще публикувам скоро!)
             Бидейки  член на някоя котешка организация развъдникът се задължава да спазва стриктно установените норми и правила за правилно и здравословно отглеждане, развъждане и развитие на съществуващите породи котки.
            Другото сигурно нещо е родословието- то е Вашата гаранция! Много обяви за животни гласят: "Продавам чистокръвна котка"; "Продавам породиста котка". Това дали една котка или куче са породисти/чистокръвни се доказва единстено с РОДОСЛОВИЕ, издадено от легитимна организация. Няма значение на каква порода прилича животното, към което сте се насочили. Породата не се определя "на пръв поглед", а с документ. Родословия се издават само на животни, произлизащи от лицензирани развъдници. За да бъде издадено едно родословие, преди това развъдникът трябва да е доказал произхода и здравето на своите питомници. Винаги питайте на първо място за него! Важно е, дори когато котето се взима просто за домашен любимец.
Пример: Трябва да се усъмните ако:
           -продавачът се опита да ви обясни, че родословието се издава само за изложби,
           -че не ви е необходимо ако взимате животно само за домашен любимец
           -или ви  дава два варианта: животно на ниска цена без родословие и животно на висока цена с родословие.
           - ако ви дадат ксерокопие, вместо оригинал на родословие
(В отделна статия ще покажа как трябва да изглежда едно родословие и как се чете то) 


Още неща, които трябва да придружават бъдещата кралица на Вашия дом са:
"    паспорт със стикери за две ваксини
"    стикери за вътрешно и външно обезпаразитеване (отново в паспорта)
"    В него трябва да има също и подпис на лекар,
че котето е здраво към момента на продажбата
"    стопаните най-вероятно ще сключат договор с Вас
при продажбата на котето. Ако те не предложат това,
вие го поискайте. Важно е и гарантира Вашата и тяхната сигурност.
"    обикновено се дава също и стартов пакет храна,
от която е яло котето до момента.

            Помнете, че никой престижен развъдник не би дал свой питомец на възраст по-малко от 3 месеца. За тези месеци на котилото и майката се осигуряват медицински грижи, първокласна храна и непрекъснато наблюдение. То изгражда имунитет, социализира се и се научава на хигиенни навици. По-рано от това, котето не е самостятелно и не е добре за него да се разделя с майка си и котилото.
           Другият много важен момент при закупуването на породисто животно, клас: домашен любимец, това е необходимата кастрация, която трябва да се направи до една година и която се уговаря предварително със стопаните. Така е във всяка една федерация, развъдниците и бъдещите собственици спазват тези правила, а ето тук съм описала и защо това се прави и е важно:        .
За отделните класове  при подористите котки пък, можете да прочетете тук:     
            Разбира се що се отнася до породистите котки има още множество детайли около избора, закупуването и...за съжаление измамите свързани с тях. Но повече за това в следващите статии.

ПОРОДИСТА vs. БЕЗПОРОДНА?

            Преди да отговоря на всички тези въпроси искам да подчертая нещо много важно:
Ако сте избрали да вземете обикновена, безпородна котка, то направете го като си осиновите коте от приют БЕЗПЛАТНО или просто приютите бездомна от улицата (колкото и да е трудно това в началото). Първо, така ще помогнете на някое измъчено животинче и второ с парите си няма да подкрепяте множеството измамници и неоторизирани за извършване на развъдна дейност лица, а вместо това ще дадете своя скромен принос за решаването на проблема с бездомните животни!
За нищо на света не давайте пари по съмнителни обяви, дори те да са символични или да не се изискват такива! (отново в отделна статия ще разгледам тази така важна тема за всеки бъдещ стопанин).

Ако пък сте решили да си вземете вкъщи котка "от сой", то единственият разумен вариант за вас е да вземете котето от лицензиран развъдник! В България вече има достатъчно развъдници за най-различни породи, които работят съобразно световните стандарти за развъджане и селекция. 

КАК ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ РАЗВЪДНИКЪТ Е ЛЕГИТИМЕН И ЧЕ КОТЕТО Е ПОРОДИСТО?

   Най-сигурната проверка е членството към някоя фелиноложка организация. То се доказва с документ като този на снимката в страницата ни (вижте тук:       ) или в регистрите  на дадената организация, което можете да проверите в сайта й.
Световните фелиноложки федерации, чиито член е и България са:
"    Federation Internationale Feline ( FIFe )- сформирана във Франция през 1949
"    The Cat Fanciers` Association ( CFA )- възниква през 1906 г. в САЩ
"    The International Cat Association ( TICA )- сформирана през 1979 г. в САЩ
"    World Cat Federation ( WCF )- основана през 1988 г. в Рио де Жанейро ( Бразилия )

Внимание! Развъдниците не изглеждат така!
Не рискуванте да вземете Вашият бъдещ приятел от магазин или търговец на животни!!!
НЕ на отглеждането на животните в клетки!
Те не са стока!
05.01.2014
основни съвети