Last Update: 03.10.2016
           Първи дни в новия дом:
Какво ни е необходимо, когато взимаме коте у дома?

    Обикновено новите стопани са притеснени да не изпуснат някоя важна подробност при подготовката за пристигането на новия им домашен любимец. Затова тук ще направя един подробен списък с нещата, които трябва да купите първоначално, когато наближи взимането на вашето коте.
    В тази статия ще изброя всичко, без което не можете на първо време, а в нейното продължение ще видите неща, които не са задължителни или може да ви потрябват, но на по-късен етап.

Най-наложащи неща:
1. Транспортна клетка.
    Ще ви потрябва при пренасянето на котето у дома, но не само. При посещение при ветеринаря ви е незаменим помощник, както и при дълги пътувания в страната или чужбина.
    Най-общо има два типа клетки: твърди и меки. По-долу виждате как изглеждат и двата типа, а модели-всякакви. Твърдата клетка е може би една идея по-сигурна (макар, че всички са направени така, че да са здрави). Друг плюс е, че е малко по-евтина.
    Меката клетка също върши работа, незаменима е например, когато пътувате със самолет, защото може леко да се огъва и да се побира под седалките. Всъщност тя е и изискване на повечето самолетни компании.
    Цените, които мога да кажа са много ориентировъчни, защото зависят както от модела, така и откъде ще си вземете вашата клетка. Могат да се намерят на цени между 15-150 лв. Както казах огромно разнообразие за всеки вкус и джоб.
Мека клетка
Твърда клетка
2. Съдове за храна:
    Също огромно разнообразие. Моята препоръка тук винаги е купичките за храна и вода да бъдат метални или керамични (каквито ви харесват), но не и пластмасови. Пластмасата много лесно развъжда микроби. Добре е да имате поне два комплекта, за да може често да ги миете и сменяте. Също не забравяйте, че ще ви трябва и съд за мокра храна (може някоя по-малка купичка.
    Ако имате стари купички от друг ваш домашен любимец задължително ги дезинфекцирайте преди да ги дадете на новото коте.
Ето различни варианти:
3. Съд за котешка тоалетна:
    Може да бъде закрит или открит. Можете дори да използвате един стар леген с малко по-високи стени, с което ще спестите пари.
Аз съм пробвала всички възможни съдове, като започнах от леген, който купих за 2.5 лв.
    Специално създадени за котки са тези котешки тоалетни, които имат борд. Те са удобни, защото не позволяват на пясъка да хвърчи извън съда при зариване. Цените им са между 18- 25 лв.
    Има също закрити тоалетни, които може би са най-удобните, защото не позволяват пясъка да се разпръсква. Те могат да бъдат също и с филтър за лошите миризми. Понякога обаче малките котета трудно свикват с тях, защото са им високи и може да не ги разпознаят като тоалетна. Цените им варират от 18-50 лв.
4. Настилки за тоалетна
Тук отново разнообразието е голямо. Ще разгледам само три от разпространените варианти:
1. Бентонит:  Това е естествен продукт, вид хигроскопична глина, която се състои предимно от монтморилонит (депозити на вулканична пепел) и има удивителна способност да попива вода. Недостатък е, че вдига много прах при зариване и при почистване на изпражненията. Също така не усвоява добре миризмите. Преимущество обаче е, че излиза най-евтино и при редовно почистване няма да забележите горните два недостатъка ;)
2. Силикон: Много стопани го предпочитат, защото той не вдига прах и е също добре абсорбиращ продукт. Според мен абсорбира добре, но не е съвсем истина, че не вдига прах. Има много фини силиконови частици, които въпреки всичко се разнасят по въздуха, когато почиствате, а това може да е опасно за вас или вашата котка.  Като цена не излиза и никак евтино, когато го ползвате редовно, а някои котки не го разпознават като място за изхождане.
3.Пресовани царевични трици: Предимство при тях отново е, че няма прах и нещо много интересно: може спокойно да се изхвърля в тоалетната, тъй като е разградим продукт. Цената отново не е ниска и отново може да не се разпознае от котката като място за изхождане.
4. Лопатка за котешка тоалетна:
    Тук няма нищо специално. Просто една лопатка с дупки, откъдето да минава излишният пясък. Могат да се намерят навсякъде. Изглеждат по този начин:
   Всичко изброено по-горе, без пясъка, е инвентар, който си набавяте веднъж и за дълго време. Все пак не е нужно да давате излишни пари. Може би единствено клетката е важно да бъде здрава и да сте сигурни, че дълго ще си я ползвате. Купичките могат да бъдат всякакви стига да могат да се почистват лесно и да не развъждат бактерии. Същото важи и за съда за котешка тоалетна. А относно пясъка моята лична препоръка винаги е да не свиквате вашата котка на скъп пясък, тъй като това е постоянен консуматив и в дългосрочен план ще ви излезе доста скъпо. Ако изберете да пестите от нещо то нека това да е пясъка, а не храната, например, която също е нещо, което ще купувате постоянно, но високото й качество касае здравето и дълголетието на вашия любимец.