Last Update: 03.10.2016
Шампоани-какви и откъде?

    Не мога да дам конкретна препоръка за макра шампоани. Важно е на първо място шампоанът да е предназначен специално за животни и в частност за котки. На българския пазар има голямо разнообразие, но честно казано не чувам добри отзиви за половината от широкоразпространени марки.
    
    Когато взехме първата си котка попитах моята развъдчица какъв шампоан ще ми препоръча. Тя беше категорична, че най-добрият, който е ползвала и който е предназначен специално за бяла козина, с текстура и структура близки до косъма на бирманската котка, е Балдечи (Baldecchi).
От личния ми опит:
    Това е синя паста, която се разрежда 1:40. Съставът му е много добър- не предизвиква алергични реакции и е преднанзачен за професионална употреба. За съжаление не може да се намери на българския пазар и цената му никак не е ниска. Спомням си, че ние го поръчахме чак от Белгия. Беше цял сет за къпане заедно с шампоан за обем, антистатичен спрей, масло от нийм, два спрея за дезинфекция след изложби, добавка за имунната система, която ни беше бонус и всичко това ни излезе около 250 лв с доставката. 
   
    Всичко това съвсем няма да ви е нужно ако не посещавате изложби и не се налага да поддържате редовно козината на вашата котка  в добра кондиция.
    Честно казано аз май не се справям добре с разреждането на синята паста, защото при изплакването колкото и пъти да плакна все лапите остават леко сини.
Затова понякога, си използвам един шампоан, който бях купила още преди идването на първата ни котка и то за...10 лв. :) Забавно, но факт.
     Той изглежда по този начин и може да се намери в почти всеки ветеринарен магазин. До сега не съм имала оплаквания къпейки с него.
    Други марки, които само съм чувала, че са добри от развъдчици, но не съм изпробвала лично са: Pure Paws и All systems. Също са предназначени за професионална употреба и подготовка за изложби. Могат да се намерят и на българския пазар.