Last Update: 13.04.2017
08.01.2014
Трите златни правила за котешкото здраве
        Често ме питат дълголетни ли са бирманските котки и колко точно живеят. Да, дълголетни са, но живеят толкова, колкото вие им позволите. Същото е и с котките от другите породи! Същото е и с нас хората...
Когато бях дете си мислех, че животните (и по-точно кучетата и котките) живеят 2-3, 5 години, максимум 7 или 10. Струваше ми се логично, защото моите животни са достигали горе-долу тази възраст, животните на приятелите ми също. И днес дори, чувам много стопани да казват- "Котката ми умря на 7 години, на 5 години, страдаше от това или онова..." Нека уточня нещо важно: Добре гледаните животни не умират на тази възраст! Добре гледаните животни не се разболяват "просто така".
            Ето и  трите  златни правила за доброто здраве на Вашия любимец през целия му живот:

Правило I: Тримесечната възраст!


            Идеалната възраст за отделяне на котето от котилото и майката е тримесечната. Във всеки сериозен развъдник е прието правилото котките да не напускат дома си по-рано.
Има много случаи на даване на животни още на 40-тия ден след раждането, което е меко казано неприемливо и непрофесионално. Здравето през целия живот, както и правилното развитие на котето зависи от тези 3 месеца, през които то ще бъде кърмено от майка си (т.е ще изгражда имунитет), ще се научава как да се държи, когато има други животни, ще играе, ще бъде научено от майка си да използва котешката тоалетна, ще му бъдат издадени документи и т.н. Също така правилата на всяка котешка организация по света, както и в България изискват котките да не напускат развъдника без да бъдат  имунизирани и чипирани, а за извършване на тези процедури е добре малките да навършат определена възраст. Впрочем, разбира се, това важи и за кучетата.


           NB! Бъдете особено внимателни откъде ще вземете вашето коте! Сигнал за нередност за вас трябва да бъде възрастта, на която то бива предлагано за продажба. Много малко са стопаните, които спазват това правило. Повечето хора, които предлагат животни за продажба не се занимават професионално с развъждане и дори не знаят или не се интересуват от него!

Правило II: Добрата храна!


Нужно ли е да го обяснявам?
            Не е ли това най-важното условие за съществуването на всеки жив организъм? Правилно, балансирано хранене, близко до природните нужди на даденото животно! За целта бъдещите стопани трябва да бъдат информирани, що е то правилно и балансирано хранене и какви са природните нужди на бъдещия любимец.
           
Отделянето в ранна възраст на малките е опасно и за самата майка.
Това би се отразило, както на психическото й състояние, така и на
физическото. В първите месеци след раждането все пак тя има кърма. Ако котенцата бъдат отделени от нея същестува риск
най-малко от мастит  на млечната жлеза, например.

Правило III: Кастрацията

   Сексът при животните служи единствено за размножаване и няма отношение към техния "социален живот". Те не се чувстват мъже или жени.  В природата  има закони и те действат с математическа точност. Доказано е, че една котка през целия си живот може да има повече от 100 бебета. А една двойка котки и техните потомства за 7 години могат да  увеличат котешката популация с 420 000 котенца. Отговорността не е тяхна- тя е на Човека. И ако искаме да продължим вековното си приятелство с четириногите, то трябва да разбираме тяхното поведение, както и да спазваме определени правила. Повечето породи котки и кучета са изкустено "създавани" от хората. Те не "идват" от улицата или от гората. Това не е тяхната естествена среда! Поради този факт те не могат да се заплождат безконтролно, защото не са част от дадена хранителна верига, както другите животни. Нищо не може да регулира техния прираст, освен кастрацията.
        Животните, които не са предназначени за разплод, а отиват в частни домове, като домашни любимци, е  задължително да бъдат кастрирани. Обикновеният стопанин няма необходимите познания за запазване и подобряване на породата, по-вероятно е да навреди (дори да не е умишлено търсено). Също така с кастрацията на неразплодните животни се избагват редица рискове за тяхното здраве.
            Кастрацията предотвратява тумори на млечните жлези, матката яйчниците, влагалището, възпаление на матката (пиометра) и др. При котараците се спестяват проблеми с простатата, тумори и възпаления на тестисите. По-дребните прояви като маркиране,  непрестанно мяукане или виене, агресия и лошо поведение също ще бъдат избегнати.
                И може би най-важната полза от кастрацията е, че тя доказано удължава живота любимците ни средно с по 3 години!