За породата
Полезни статии
Котенца
Начало
Контакти
Връзки
Видео
Нашите котки
Last Update: 03.07.2017
*В сайта ни ще се запознаете с нашите елитни котки, тяхното родословие, особености и живот.
*Ще можете да виждате първи новите ни поколения и разбира се да изберете вашето коте.
*Тук ще се запознаете с историята на породата, легендите свързани с нея и съвременния й стандарт.
*Ще споделим с вас нашата лична история и опита си.
*Ще споделим също полезни съвети при отглеждането, любопитни факти и наши позиции по наболели проблеми свързани с хуманното отглеждане на животни.     
      Надяваме се, че нашият сайт ще бъде полезен за всеки котешки любител.
                     

                     

           Добре дошли на страниците на първия развъдник за бирмански котки в България. Той бе основан началото на 2013 г. и е регистриран в световната федерация по фелинология- FIFE.От българска страна ние сме член на клуб "Сердикат" София.  Нашата цел е да развъждаме, здрави, социализирани котенца, с отлични екстериорни качества, достойни представители на породата.
                
  Как започна всичко...
          За мен няма по-гальовни създания от котките. Като дете съм имала десетки кучета, които безумно обичках. Но през годините при мен са живели само две котки и то по различно време. Ето защо когато заживяхме заедно с приятеля ми (бивш горд собственик на сиамка) решихме да си вземем котенце. И така заваляха питанките: какво да бъде котето, дали да рискуваме и да си вземем улично или да съберем повечко пари и да се насладим на истинска породиста котка? Ами що е то породиста котка? Как да я познаем и как да сме сигурни че взимаме такава? Какво можем да правим с нея? Разбира се тези въпроси изискаха доста ровене в интернет и специализирана литература, което все повече ни насочваше към отглеждането на породисто животно. Остана единствено въпросът за породата.
               
Защо бирманско коте?
        Аз настоявах за котка с дълъг косъм, приятелят ми за сиамка. Компромис не намирахме. След дълги спорове и упорито търсене пред нас се появи прекрасната порода Свещена Бирманска. От тук нанатък въпросът бе единствено откъде да я вземем. Оказа се, че в България няма развъдник за Бирмански котки. Последваха два месеца, през които ние постепенно се запознахме с особеностите на породата, разглеждахме сайтове на европейски развъдници и контактувахме със собствениците им, докато намерим перфектното коте за нас. Колкото повече се приближавахме до идеалното коте, толкова повече започна да ни привлича и идеята за развъдник.  А взимането на животно в къщи наистина е равносилно на осиновяване, както би предопредил всеки отговорен развъдчик. Това още повече ни амбицира, като същевременно ни накара да осъзнаем отговорността, която ще носим при селектирането на породата в нашата страна.Малко за нас и нашия развъдник...
Поздрави,
Айя и Пламен