Да храним котката си качествено и здравословно: съвети как да познаем добрата храна
        Темата за храната и храненето е деликатна, но съществена , както за хора, така и за животни.       Деликатна е, защото има твърде много теории за доброто и пълноценно хранене, но е трудно човек да отсее истината в тях при наличието на толкова много маркетингови кампании и интереси от страна на известните марки храни. Едно е сигурно: качествената и пълноценна храна ще осигури дълъг и щастлив живот на вашето животно! Остава въпросът как да я познаем?

        Както е известно котката е хищник и като такъв в природата тя се храни основно с месо. Храната, която избирате трябва да е специално предназначена за задоволяване дневните нужди от протеини, масти, въглехидрати, витамини и минерали.
        Тук искам специално да подчертая, че котешката храна трябва да бъде отделна от човешката. Недопустимо е домашните любимци системно да бъдат хранени с остатъци от "господарската трапеза"! Мит е, че коткта, за да не е разглезена, по дефиниция трябва добре да се "справя" с отпадаците от храната на стопанина. Преди всичко в добрата купешка котешка храна се съдържат вещества, които са от съществено значение за здравето и дълголетието на вашия любимец. Също така различните сосове и подправки,от храната ви, могат да бъдат доста вредни за животинките.
        Ако купувате готова храна на вашата котка най-важното нещо е да знаете как да я подбирате. На пазара има предкалено много марки и също толкова много реклами за всяка една.  Единствен, но за съжаление недостатъчен  ориентир за подпор на хранта това са етикетите на опаковките. По закон количественият и качественият състав на храните трябва да са обявени на опаковката им. Количествата и съставките се обаявяват като се започне от  най-големите и се свърши с най-малките. Въпреки това етикетите не винаги дават достатъчна информация. Бъдете предпазливи към продукти, ако в списъка на съставките им  има имена, които не разбирате. В повечето случаи тези "странни имена"показват наличие на отпадъци от кланици, плесенясали зърна, оцветители, консерванти, антиоксиданти,  химически добавки и др.  Нерядко в храната могат да бъдат използвани и трупове на животни, негодни за човешка консумация поради загниване или открити болести. В този случай трябва да привлекат вниманието ви и надписи като например: "месни деривати", "животински субпродукти" или "зърнени продукти" и "царевица". Избягвайте подобни храни. Ориентир за качестена храна може да бъде надпис върху опаковката : "Not Tested on Animals" или "Cruelty Free". При храните, които можете да откриете в супермаркетите и неспециализираните магазини, най-вероятно няма да срещнете такъв надпис. Производственият процес при тях включва експериментиране върху животни, умишеното им заразяване с някои болести и дори прилагането на инвазивни, мъчителни и смъртоносни процедури. Тези опити обаче не гарантират надеждността на продукта. Храната, която минава теста не означава, че няма да даде отрицателни резултати при вашите котки. От друга страна сериозните, държащи на репутацията си компании не се нуждаят от такива опити, тъй като следят стриктно произхода на суровините, които използват. Продукт, произведен от здрави съставки не изисква такива експерименти! Нашият призив е да не давате парите си за жестоката експлоатация и нещастието на експерименталните животни.

NB!
Един пример:
        На снимката е съставът на повечето от комерсиалните, често рекламирани СУПЕРПРЕМИУМ храни на пазара. Преценката оставям на вас:

gemahlener mais -смляна Царевица
farbstoff - оцветители
Huhn Nebenprodukte - вторични пилешки продукти или така наречните chiken meal,
Maiskleber - царевичен глутен
Vollkornmehl - пълнозърнесто брашно
Reismehl - оризово брашно
Kartoffelstarke - картофено нишисте
Fleischmehl - месно брано от вторични продукти, пропилен гликол
Vitaminmischung - Витаминов разтвор.
Съвет: Оцветените храни показват наличие на химични вещества, които могат да бъдат опасни.Избирайте гранули, които не са оцветени!
Снимка: Фейсбук
Можете да прецените дали дадена храна е добра, по изпражненията на котката. Лошокачественият протеин преминава през чревния канал неизползван и като резултат се получават кашави или диарични изпражнения. Голямото им количество, от друга страна, показва излишък от целулоза и други несмилаеми съставки, които не са били усвоени от котката.
Last Update: 03.10.2016